Tervetuloa Planeetta Internetin blogiin!

Näin lastaat Docker-kontit pilveen

Kirjoittaja Lupu Pitkänen 29.4.2016 14:13

docker_space.jpg

Olin taannoin järjestämässä Dockerin syntymäpäiviä Helsingissä sekä Tampereella. Mukana oli satakunta innostunutta kehittäjää opiskelemassa Docker-teknologiaa käytännön harjoituksen avulla.

Docker on paljon puhuttu teknologia sovelluskehityksessä. Lue blogini siitä, miten Docker helpottaa sovelluskehitystä.

Docker Birthday #3 -harjoituksen tekemällä vasta-alkajakin oppii Dockerin perusteet ja käyttämään sen työkaluja. Niiden avulla luodaan omalle koneelle valmis kehitysympäristö, jossa ajetaan esimerkkisovelluksia.

Harjoituksen toimivuudesta innostuneena jatkoin tämän viemistä lähemmäs tuotantotilannetta Jelastic-pilvessä. Paketoin harjoituksen valmiiksi, jotta pääset itse kokeilemaan, kuinka helppoa on tuoda valmiit Docker-kontit pilvialustalle.

Ennen aloittamista tee nämä

Docker-harjoituksen tekeminen: siirry harjoitukseen tästä

Jelastic-tili: Jos sinulla ei vielä ole Jelastic-tiliä, kokeile Jelasticia veloituksetta 14 päivän ajan. Tilin luominen on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen. Mikäli päätät jatkaa palvelun käyttämistä testijakson jälkeen, edellyttää tämä saldon lisäämistä verkkomaksulla tai hakeutumista sopimusasiakkaaksi.

jelastic_docker_1.gif

Docker Birthday #3 App Jelasticissa

Harjoituksessa esimerkkisovellus laitettiin omassa kehitysympäristössä ajoon Docker Composen avulla. Jelastic ei tällä hetkellä tue suoraan Composen YML-muotoisen asetustiedoston käyttöönottoa. Tuki on Jelasticin roadmapilla. Vastaavan konttien riippuvuussuhteiden määrittelyn voi tehdä helposti Jelastic-hallintapaneelista tai tuoda suoraan JSON-muodossa.

Tässä harjoituksessa olen tehnyt Jelastic JPS-standardiin perustuvan JSON-muotoisen manifestin Docker Composen YML-tiedoston pohjalta.

  • Lataa tekemäni esimerkki Planeetan GitHubista ja mukauta siihen oma Docker Hub -käyttäjätunnuksesi, jonka alle oma esimerkkisovelluksesi on ladattu
  • Kirjaudu Jelasticiin ja valitse New Enviroment ja tämän jälkeen Import
  • Lataa omalta koneeltasi mukautettu JSON-tiedosto
  • Anna ympäristölle nimi ja aja sovellus valitsemalla Install

jelastic_docker_2.gif

Testikäytöstä tuotantoon

Jelastic-tilisi tulee päivittää testikäytöstä pysyväksi, jotta tili ei mene kiinni 14 päivän jälkeen. Testikäytössä ei ole mahdollisuutta omiin julkisiin IP-osoitteisiin, vaan liikenne kulkee Jelasticin yhteisen kuormantasaajan kautta.

Tuotannossa suositus on käyttää omia julkisia IP-osoitteita. Niiden käyttöönotto on helppoa Jelasticin hallintapaneelista. Tällä hetkellä julkisen IP-osoitteen käyttöönotto edellyttää Docker-kontin uudelleen käynnistämistä.

jelastic_docker_3.gif

Toteuta seuraava projektisi Dockerilla!

Jos teit Docker-harjoituksen sekä kokeilit sen ajoa Jelastcissa, olet jo varsin pitkällä.

Uskon että lähivuosina yhä useampi projekti tullaan toteuttamaan Dockerin avulla, joten nyt on hyvä hetki astua laivaan!

Kokeile Jelasticia veloituksetta! 

 

lupu-170px.jpg

Kirjoittaja Lupu Pitkänen

Lupu toimii Planeetan järjestelmäasiantuntijana.

 

Aihe: webhosting, docker, devops, hosting